Powered By Blogger
"Eu nu ma caiesc, c-am adunat in suflet si noroi..."

miercuri, 31 martie 2010

Toata lumea trebuie sa existe, dar de ce tocmai ei?




Tunete si fulgere. "Joi 01.04.2010 incepand cu orele 21:00 Club Europa va asteapta la o seara de manele LIVE in compania lui Ionut Printu Banatului si formatia Sorin Gog. Pt rezervari 0765611650. va asteptam." (un mass venit pe Msn care ma calcat pe nervi)



Ma intreb oare cand o sa dispara trendul acesta cu manele??? Cat Dumnezeu o sa mai aibe ''priza la public''???



Ce este totusi maneaua...si cum este ea prezenta in realitate:



Teoretic, acest gen de muzica are influente turcesti, aromane, greci etc si este omniprezent in culturile tiganesti din Romania.



" Cuvântul „manea” este de origine turcă (cf.cafea”) şi datează din secolul al XIX-lea sau anterior, ceea ce sugerează practicarea pe pământ românesc a unei muzici denumite astfel, probabil în caracter turcesc.



În înţelesul actual, maneaua a apărut în comunităţile ţigăneşti din anii 1950–1960, ca reacţie la sofisticata muzică lăutărească. Maneaua era o muzică accesibilă, cu text, ale cărei versuri descriau în mod idilic aspecte ale vieţii duse de romi."



ok...in teorie sa zicem ca merge...dar de ce trebuie sa fim chinuiti si practic???..de ce peste, peste tot numai manelele se aud? Culmea este ca, au trecut si granitele, iar hiturile vedetelor noastre maneliste au ajuns si peste granita. Astea sunt valorile pe care le exporta Rromania.


Atata timp cat mediocritatea e in plina ascensiune, cat in mass-media numai aceste ''valori'' sunt promovate, cat in cadrul familiei, copiii cu acest gen de muzica sunt crescuti, cat la chefuri/petreceri/zile onomastice/revelion etc etc numa pe acest tip de muzica se ridica lumea in picioare sa danseze si cat timp telefoanele mobile au ca rington ''suna telefoaneleee ca draciiiii si vin milioanele cu saciiiiii''... nu va disparea prea curand.



Probabil sunt eu prea demodata, stiu stiu, ce sa fac, nu ma pot adapta noilor curente muzicale. Dar ce Pastele Masii (ca tot vine) poate sa-ti placa la asa muzica unde in afara de bani, masini, dusmani, femei..nu auzi altceva si unde un vers are 3 cuvinte si alea se repeta la nesfarsit la care se adauga si greseli gramaticale. Interpretii isi aleg nume de scena cat mai cretine si cat mai pompoase, sa fie siguri ca-i retin toti mucosii care-i asculta (Copilu minune, Liviu Pustiu, Romeo Fantascu Copilu de aur, Roxi manelista, numai numa sonore cu rezonanta). In domeniul vestimentatiei, sunt niste 'newcommeri', ei se reinventeaza (cum le place sa zica ca doar is artisti,ce naiba), tricourile cat mai mulate si cat mai sclipicioase, pantofii lacuiti neaparat si cu varfuri ascutite ca sa se impiedice mai usor, lanturi de tractor la gat iar femeile maneliste sunt cu suncile pe afara, obligatoriu, ca sa aibe din ce sa scuture, totul trebuie sa fie la dimensiuni nesimtit de ostentative. Acestia sunt fala Romaniei. Insist, CE POATE SA TI PLACA???



Fenomenul nu prinde doar la categoriile sociale marginale...din contra. Desi maneaua este de data relativ recenta, s-a raspandit extrem de repede in randul tinerilor..si nu numai. Copiii de 10 ani canta ''pe la spate pe la spate'' si incearca sa adopte un comportament cat mai apropiat al smecheriilor care canta, femeile sunt vazute ca cele mai josnice specii iar daca nu ai nu stiu ce 'Mertan' esti degeaba, in conceptia manelista. Dar ce faci daca nu esti fan manele?...pfff atunci esti putin pierdut in spatiu, ca peste tot unde mergi numa astea se aud si o sa ajungi sa te comporti ca un sociopat pentru ca toti danseaza pe ritmuri de manele si u stai intr-un colt rugandu-te sa pice o bomba in locul ala.



Cateodata ma intreb, daca nu ar fi de folos un nou Hitler...ah ce sapun ar fi facut din ei! Au impanzit lumea cu prostia, incultura, mediocritatea si vulgaritatea lor. Dar nu ei sunt de vina.. de vina sunt cei care ii promoveaza, care zilnic la orice emisiune de divertisment trebuie invitat cate un manelist , de vina sunt cei care le cumpara discurile si care le cumpara biletele la concerte sau ii cheama la nunti/botezuri, pentru ca daca toti acestia nu ar incuraja promovarea maneleor nu s-ar mai apuca nimeni de cantat manele. Din pacate acestia au ajuns sa ne conduca...prostul gust a luat cu asalt Romania in ultimii ani si pare sa ne afundam tot mai tare.



Ce putem face totusi?...sa speram ca o sa aibe toti o revelatie asupra acestui gen, sa avem grija cu cei mici, sa ii orientam cate o muzica de calitate care sa promoveze si alte valori, cu exceptia celor enumerate mai sus...

Niciun comentariu: